QQQQQ
pic pic pic
QQQQQ QQQQQ QQQQQ QQQQQ
QQQQQ QQQQQ QQQQQ QQQQQ QQQQQ

Integrációs tábor

QQQQQ

2006. óta rendszeresen minden nyáron megszervezzük integrációs táborunkat, idén 2012. augusztusban hatodik alkalommal. Az integrációs tábor lényege, hogy együtt vannak a sajátos nevelési igényű gyermekek a többségi iskolába járó tanulókkal. Együtt játszanak, alkotnak, örülnek egy teljes hetet.


A tábor legfőbb célja, hogy jó hangulatban, kellemes élményekkel teljen a hét. Különféle kézműves technikákat ismerjenek meg, alkotó módon gyakorolják azokat. Olyan produktumokat hozzanak létre, melyek elkészítése a képességek fejlesztése mellett örömteli és sikerélményt nyújt. A gyermekek kiscsoportokban ismerkednek meg a különféle technikákkal, tevékenységekkel. A csoportok önszerveződő módon jönnek létre a gyermekek választása alapján. Az eddigi valamennyi tábor során kivétel nélkül mindig integrált összetételű csoportok alakultak.


A munka gyógypedagógusaink irányításával és asszisztenseink segítségével folyik. A csoportok forgószínpad szerűen naponta más technikával dolgoznak.


Minden nap reggelivel indul, majd egy félórás közös játékkal segítetjük az ismerkedést és alapozzuk meg az aznapi jó hangulatot. Ezután következnek a kézműves foglalkozások ebédig.


Ebéd után a mozgásigény kielégítésére általában udvari játékkal, kosárlabdázással, focival, szabad játékkal töltünk két órát. Lehetőséget adunk ebben az időben arra is, hogy mozgásterapeuta kollégáink a tornateremben berendezett terápiás szemlélettel összeállított akadálypályával várják táborozóinkat, akik lelkesen küzdik le az akadályokat.


Ugyanebben az idősávban a csoportok felkészülnek a táborzáró műsorra is valamilyen általuk választott produkcióval.


A tábor utolsó napján a gyerekek szabad választás alapján tevékenykednek. Lehetőség van a leginkább megkedvelt technika további elmélyítésére, a tornatermi akadálypálya leküzdésére, pólófestésre, emellett pedig a délutáni táborzárás fényének emelésére a tankonyhán különböző sütemények készítésére pl. muffin sütés, vagy gyümölcssaláta készítés stb.

Az idén 5 iskola (Zuglói Benedek Elek EGYMI 6 fő, Mező Ferenc 3 fő, Jókai 3 fő, Heltai 14 fő, Kaffka 3 fő) 29 tanulója vett részt. Több visszatérő táborozónk volt, akik az előző évek kellemes élményének hatására idén is örömmel jött hozzánk.

A tábor hetében gyöngyszövéssel, népi mézeskalács készítéssel, térfonással, zsugorkázással, és a dekorgumi változatos felhasználásával ismerkedhettek meg a gyerekek. Elmondhatjuk, hogy jó hangulatú, tartalmas hetet zártunk, amit jól tükrözött a pénteki záróműsor, amin kivétel nélkül minden gyermek fellépett az érdeklődő szülők jelenlétében.

A műsor után a délelőtt készült finomságok közös elfogyasztása mellett jó volt hallani a szülők elismerő szavait. A gyerekek nehezen indultak haza.

A tábor célkitűzései maradéktalanul megvalósultak. A részt vevő gyerekek képességeiknek tükrében megismerkedtek különféle kézműves technikákkal és alkotó módon gyakorolták azokat. Olyan produktumokat hoztak létre, melyek elkészítése a képességek fejlesztése mellett örömteli volt és sikerélményt nyújtott.

A sajátos nevelési igényű gyerekek és a többségi iskolába járó tanulók együtt játszottak, alkottak, örültek, jó hangulatban együtt töltöttek egy hetet. Sok barátság született már az előző évek során is. Ezek megerősödtek, újak alakultak.

Az integráció igazi színtere egy ilyen tábor. Hiszen az integráció igazi lényege nem csupán az, hogy a fogyatékos gyerekek együtt tanulhassanak az épekkel, hanem az, hogy felnőtt életük során megtalálják helyüket a társadalomban, természetessé váljon, hogy a többségtől eltérő módon ugyan, de ők is kompetensek sok olyan tevékenységben, döntésben, munkában, amiből jelenleg gyakran kiszorulnak.

Az ilyen jellegű közös elfoglaltságok, mint ez a tábor is, ahol nem az értelmi különbségek hangsúlyozódnak ki, hanem sokkal inkább az együttlétből adódó pozitív érzelmek, nagyon fontos állomásai a többségi társadalom szemléletformálásának.

A tábor megrendezése rendkívül fontos a szociális integráció szempontjából. Megrendezésére minden évben törekszünk.

 • pic
 • QQQQQ
 • QQQQQ
 • QQQQQ
 • QQQQQ
 • QQQQQ
 • QQQQQ
 • QQQQQ
 • QQQQQ
 • QQQQQ
 • QQQQQ
 • QQQQQ
A weboldalt üzemelteti: www.coldlight.hu; weblapkészítés, rendszergazda és egyéb informatikai szolgáltatás
Az oldal tartalmát szerzői jog védi, annak másolása és felhasználása csak a Cold Light Technologies, és a Zuglói Benedek Elek EGYMI hozzájárulásával lehetséges. Copyright 2014-. Cold Light Technologies. Minden jog fenntartva!